Ojačajte vezu između majke, oca i djeteta

Bebe počinju da razvijaju vezu sa svojom mamom dok su još uvijek u stomaku. Međutim, čim se rode, tate počinju da igraju važnu ulogu u njihovom životu. Važno je da beba razvije snažnu vezu sa oba roditelja – a to je važno i za vas.

Vrijeme provedeno zajedno je dragocjeno. Vjerovatno već imate omiljeni način zabave kao porodica, ali ako želite da probate nešto drugačije, imamo nekoliko ideja kako provesti vrijeme zajedno i stvoriti taj poseban odnos.

Napravite nešto zajedno!

Čim se motorne sposobnosti vašeg djeteta počnu oblikovati, oni će željeti da rade sve što i vi radite! Pokušajte da napravite nešto zajedno – to ne mora nužno da bude nešto komplikovano – možda možete da nacrtate nešto ili isiječete različite oblike. Razmislite o različitim projektima po kući koje biste mogli da uradite kao porodica – nakon što završite, imaćete uspomenu. Na primjer, ako odlučite da nacrtate nešto, uokvirite to i okačite negdje, tako da svaki dan možete da gledate u crtež koji ste napravili zajedno. Da li postoji nešto što vaš partner radi, a vi ne? Dozvolite mu da predloži ideju za kreativnu aktivnost koju možete raditi sa vašim djetetom.

Pjevajte i igrajte zajedno!

Karaoke su uvijek zabavne! To je trenutna sreća za cijelu porodicu – nećete moći da kažete ko više  uživa, vaše dijete ili vi. Ne morate da izlazite iz kuće – samo pustite neku muziku i uživajte u porodičnoj zabavi. Ako je vaše dijete ima dovoljno godina, možda ćete željeti da pokušate i uključite ga u ples – ako ne i dalje može pjevati ili gugutati. Da li imaju neke omiljene pjesme? Uključite ih na svoju listu pjesama, ali dodajte i neke omiljene pesme mame i tate.

Idite u duge šetnje!

Da, tako je! Povedite bebu u dugu šetnju. Ovo je zajedničko iskustvo koje neće samo ojačati vašu vezu kao porodice, već i vezu sa prirodom. Djeca se lako impresioniraju još u ranom dobu, a novi i prekrasni predjeli će im biti posebno zanimljivi. Osim toga, možete se opustiti i odagnati vaše brige takođe. Ako je vaše dijete već samostalno hoda, pustite ga da luta i sakuplja stvari poput lišća, kamenja, cvijeća ili štapova. Samo se pobrinite da ponesete neku zaštitu od sunca!

Pođite na izlet!

U slučaju da vam planine nisu u blizini uvijek je tu  park. Ako ne volite duže šetnje ili planinarenje, možda ćete željeti da napraviti lijepi izlet. Samo organizovanje izleta možete učiniti  jedinstvenim iskustvom povezivanja: mama i tata mogu zajedno da pripreme hranu, a beba može da posmatra šta se dešava (a možda i gricka). Možete pustiti bebu da istražuje park i dobra stvar je što tamo obično postoje igrališta, pa kad god završite sa piknikom, možete poći da se poigrate.

Pa, da li ste pronašli aktivnost koja odgovara vašoj porodici? Ili  već imate neku? Prenesite nam vaše najdragocjenjenije trenutke sa vašim djetetom – kako volite da provodite vrijeme zajedno? Pišite nam u komentarima na Facebooku.