Ce încearcă să spună bebelușul?

Nimeni nu vă cunoaște micuțul mai bine ca dumneavoastră, așa că aveți încredere în sine și totul va merge ca pe roate. Aici sunt niște direcții care le-ați putea explora.

 

Identificați sursa plânsului

Bebelușii plâng pentru că încearcă să ne comunice ceva. Uneori este o necesitate fizică directă: foame, somnolență, durere sau un scutec plin. Dacă ați verificat toate aceste posibilități, ar putea fi orice, așă că ascultați-vă intuiția pentru a afla problema. Încercați să urmăriți tendința, îmbrățișați-l, ieșiți la aer curat, porniți niște muzică, mângâiați-l sau testați orice vă pare corect. Nu vă faceți griji și cu timpul veți ști toate tipurile de plâns ale micuțului. Cu atât mai mult, când va învăța alte metode de comunicare, cantitatea plânsului va descrește semnificativ.

 

Urmăriți ochii, sunetele și gesturile

Dacă micuțul încearcă să vă capteze atenția în orice fel, cel mai bine e să nu îl ignorați. O reacție acordată imediat îi va ușura eforturile, văzând că îi atrageți atenție și încercați să îl înțelegeți. Asta îi va indica că a fost o comunicare efectivă și va încerca în continuare. Cu timpul, micuțul va primi răspunsul care îl căuta și dumneavoastră veți învăța detaliile specifice a cum el încearcă să se exprime.

Ascultați cu atenție

Dacă lăsați destul timp pentru un răspuns în timpul comunicării, micuțul va înțelege în curând că este un proces dublu. Dacă primiți un gângurit sau orice alt sunet, este doar politicos să gânguriți în răspuns 😉 – probabil va adora asta. O altă tehnică care ați putea să o încercați este să îi dați întrebări deschise: “De unde vine ploaia?”, “De ce este cerul albastru?” Nu înseamnă că ei vor ști răspunsul dar vor primi plăcere de la atenție și le va stârni curiozitatea.

Empatizați cu sentimentele lor

Este important ca micuții să știe că empatizați. Dacă îi recunoașteți sentimentele până să îi corectați comportamentul, comunicarea dintre voi se va îmbunătăți. Fiecare încercare să înțelegeți dispoziția bebelușului se va materializa în înțelegere mai bună între voi.

Discutați despre sentimente

La început, nu vor ști ce simt, așă că ați putea să îi învățați denumirile sentimentelor. Următoarele încercări de comunicare vor fi astfel mai ușoare. Asigurați-vă doar că le dați cuvintele de care au nevoie: “Ești trist pentru că a plecat mama, dar știu că ea se va întoarce. Vrei să jucăm un joc?” Țineți minte că nu există sentimente bune și rele, dar că fiecare are un nume. Cât mai multe sentimente îi explicați, cu atât mai inteligent emoțional va deveni în viață.

Povestiți-i viața

Este o strategie extraordinară pentru a îi învăța pe cei mici atât de multe lucruri. Cuvintele pentru “masă”, “ușă”, “chiuvetă” și chiar “univers” dacă doriți. Acest lucru creează o conexiune directă între obiect si cuvântul corespunzător. În rezultat, îi va fi mai ușor să vă adreseze tot mai multe întrebări despre lucrurile care îi interesează în lumea din jur și îi va crește siguranța de care are nevoie pentru a vă vorbi cu ușurință.

Joc pe roluri

Este mai ușor pentru un copil să se exprime când se preface. Îi este mult mai simplu să vă spună de ce girafei de pluș îi este frică de întuneric, decât de ce lui îi este frică. Este aplicabil doar copiilor care au început deja să vorbească, dar este o tactică bună folosită de mulți psihologi pentru a înțelege ce se întâmplă în mintea copilului.

Fiți un model

Știți despre primii șapte ani mai bine decât noi. Asigurați-vă că discutați cu alții așa cum ați vrea copilul dumneavoastră să vă comunice – ăsta e cel mai bun sfat posibil. Până la urmă, copilul se va uita la dumneavoastră după un exemplu, așă că aveți încredere în alegerile care le faceți 😉

Ce credeți că dezvoltă încrederea în comunicarea dintre voi și cel mic? Ne-ar plăcea mult să auzim gândurile care le aveți pe pagina noastră de Facebook 😉