CUM SĂ VĂ PREGĂTIȚI PENTRU PRIMA ZI DE GRĂDINIȚĂ A COPILULUI

 

A venit timpul, huh? Cunoaștem cît de important este acest moment pentru voi – copilului începe grădinița! Cunoaștem, de asemenea, că nu vă veți simți niciodată pregătite să îi lăsați să părăsească “cuibul familiei”. Uneori e greu să vă adaptați la început, înțelegem asta. De aceea, am compilat cîteva idei care ar putea facilita procesul pentru voi și pentru copii. Vedeți mai jos!

1. Gestionarea timpului este cheia succesului


Pînă acum, ați stabilit deja o rutină de dimineață cu copilul. Ei bine, s-ar putea să trebuiască să o ajustați un pic. Și prin asta avem în vedere că trebuie să fiți pregătite pentru orice!

Adăugați o perioadă suplimentară de 30 de minute la timpul necesar pentru pregătiri.

În acest fel, dacă se întîmplă ceva neprevăzut, aveți timp să reacționați fără a întîrzia. Chiar dacă vă ramîne ceva timp liber ca urmare, vă puteți juca cu copilul și va trece ca o secundă!

 

2.  Pregătiți-vă cît de mult posibil în noaptea dinainte


Încercați să pregătiți bagajul copilului pentru grădiniță, scutecele, hainele suplimentare etc. din timpul serii.

Veți economisi 15 minute pentru a dormi dimineața. Și amintiți-vă, pe măsură ce încercați să planificați lucrurile, uneori nu totul va merge conform planului. Și asta e OK!

 

3. Faceți cunoștință cu profesorii copilului dvs.


Vă veți simți în largul vostru dacă știți că puteți avea încredere în ei. Cea mai bună parte este că, dacă vă simțiți confortabil cu ei, puteți cere sfaturi și împărtăși, de asemenea, cîteva instrucțiuni specifice de îngrijire a copiilor, dacă aveți așa ceva!

Puteți să le puneți orice întrebări și să vă împărtășiți anxietatea

Ei sunt instruiți să vă ajute pe voi și pe copiii voștri în procesul de tranziție.

 

4. Aduceți copilul la grădiniță de cîteva ori înainte de a începe.


Nu stați prea mult, dar asigurați-vă că se obișnuiesc cu anturajul, astfel încît să nu meargă într-un loc total nou cînd va veni timpul.

Lăsați copilul să exploreze împrejurimile pe cont propriu.

Aceasta nu este o tranziție mare doar pentru voi, ci și pentru copiii voștri. Reamintiți-le că vor începe curînd grădinița și povestiți-le mai mult despre cum va fi. Arătați-le că sunteți fericite că ei vor frecventa grădinița. Dacă au un frate sau o soră mai mare, spuneți-le ce fac ei în timpul zilei. Îi va ajuta să înțeleagă că acesta este un lucru absolut normal – toți fac ceva în timpul zilei 🙂

 

5. Implicați-vă copilul în pregătirea pentru grădiniță


Îi puteți lăsa să-și aleagă hainele și jucăriile pe care le iau cu ei. Nu este momentul să faceți mari schimbări în viața copiilor voștri – cum ar fi învățatul să meargă la oliță sau mutarea în alt pat. Asigurați-vă că petrece timpul acasă exact cum o făcea și înainte de grădiniță. Este posibil ca copilul să se simtă cel mai supărat atunci cînd îl lăsați la grădiniță – dacă ajungeți cu 15 minute mai devreme, veți avea timp să îi implicați într-o activitate sau joc.

Ar putea să nu protesteze atît de mult dacă se distrează.

Dacă despărțirea este deosebit de grea, puteți ruga un alt părinte sau o rudă/prieten pe care îl cunoaște copilul, să îl ducă la grădiniță.

 

 

Ce părere aveți, mame Pufies? Ne-ar plăcea să auzim ce ați mai avea de adăugat, în special acele mame care a trecut deja prin acest proces. Și nu uitați – grădinița va fi super 🙂