Primii dințișori ai bebelușului dumneavoastră

Simțiți de parcă bebelușul s-a născut o săptămână în urmă… dar deja vedeți că îi cresc dințişorii! Este un timp încântător pentru o mamă dar poate fi și complicat. Ca orice mamă, ați putea să vă faceți griji ce să faceți și cum, dar majoritatea timpului trebuie doar să vă ascultați intuiția. Trageți cu ochiul la descrierea noastră generală a dentiției pentru a învăța mai multe despre acest proces.

Bebelușii încep dentiția între a patra și a șaptea lună, dar ar putea să le crească primul dinte mai devreme sau chiar mai târziu – fiecare copil e diferit. Cu toate că se întâmplă rar, unii copii chiar se nasc cu primul dinte vizibil! Motivul este că dinții încep să se formeze cât bebelușul încă este în burtă. Uneori dinții cresc câte unul, iar uneori câțiva pot crește în același timp – însă nu este un lucru neobișnuit. Foarte des dinții din mijloc a părții de jos sunt primii care apar, după care cei din mijloc în partea de sus, urmați de cei de prin părți. La vârsta de trei ani copilul dumneavoastră ar trebui să aibă deja un set întreg de aproximativ 20 de dinți. Ura!

Chiar dacă unii părinți nu observă un schimb de dispoziție a copilului său, majoritatea bebelușilor simt disconfort și nu le este frică să îl arate 🙂 Unii indicatori ai dentiției sunt iritabilitatea, nervozitatea, salivarea (și iritări ai pielii feței ca rezultat), gingii inflamate și sensibile, roadere și rugumare, refuză să mănânce, și probleme cu somnul. Unii părinți spun că bebelușii au diaree, febră și le curge nasul când le ies dinții, dar nu există dovezi științifice pentru a susține aceste simptome. Chiar dacă temperatura bebelușului ar putea crește puțin când îi ies dinții, nu va fi la fel de ridicată ca o febră adevărată. Dacă bebelușul dumneavoastră are diaree sau febră, cel mai bine este să apelați la un doctor.

Sunt câteva metode pentru a îl ajuta pe bebelușul dumneavoastră să se simtă mai bine. Puteți să îi dați ceva să rugume – ca un inel de cauciuc pentru dentiție care l-ați răcorit în frigider – sau ați putea să îi masați gentil gingiile pentru a ușura durerea. O altă opțiune este o lingură rece – asigurați-vă doar că nu apăsați prea tare. Dacă bebelușul este destul de mare pentru mâncare solidă, mâncăruri reci ca un iaurt îi poate face să se simtă mai bine. Dacă aceste metode nu ajută, puteți consulta un doctor referitor la medicamente împotriva durerii pentru bebeluși care pot fi prescrise pentru bebelușii mai în vârstă de 6 luni. Aveți niște sfaturi sau șmecherii? Ne-ar plăcea să știm cum v-ați descurcat cu dentiția bebelușului acasă 🙂 Povestiți-ne în comentariile de pe Facebook.