10 aktivnosti za vaše mališane u kući

Kako vrijeme napolju postaje hladnije tako mi provodimo sve više vremena u kući. No, naša djeca zahtijevaju da uvijek imaju neku zanimaciju. Evo par načina da se zabavite sa njima u kući.

 

 

a11. Uzmite kartonske kutije i stvarajte! Pustite mašti na volju. Kutija se može pretvoriti u bilo šta: voz, skakaonicu za autiće, avion, kuću.

 

 

 

 

0d722e6c18b2df2c96dd5db4a014b9ca0d37eef931ba9426dcpimgpsh_fullsize_distr

 

2. Obložite vrata ljepljivom trakom, napravite loptice od starih novina i vate i probajte da ih zalijepite na vrata. Odlična vježba motorike u kući.

 

 

 

 

 

a3_ver2

3. Smjesa za puding može biti odlična kućna taktilna aktivnost koju malci obožavaju. Pomiješajte smjesu sa malo vode u činiji i samo ih pustite da se zabave. Možete dodati boju za hranu ukoliko želite. Bilo bi poželjno da im obučete neku staru majicu i eventualno da ih dodatno zaštitite peškirom. Postoji velika šansa da će se uprljati.

 

 

a44. Kuglanje u kući! Uzmite loptu i poslažite par predmeta koji će vam biti čunjevi. Možete koristiti – plastične  flaše, karton od toalet papira, može i cijela rolna! I to je to, staza za kuglanje samo za vas i vašu djecu.

 

 

 

 

 

 

 

 

a5

5. Napravite ogrlicu, u stilu mališana. Uzmite malo kanapa ( najbolje je uzeti pertlu zbog tvrdih krajeva) i nešto da nanižete na njega. Odlično bi bilo da imate velike perle ali i druge stvari kao što su, slamčice ili makaroni će poslužiti. Ovo će takođe biti jedna divna motorička aktivnost.

 

 

 

 

 

 

 

a2

6. Zgužvajte stare novine u loptu i napravite pravu žurku bacanja loptica! Odredite da vam nešto bude meta i vježbajte brojanje pogodaka. Takođe dobra motorička vježba.

 

 

 

 

 

 
a7_ver27. Evo jedne ljepljive, ali čiste taktilne aktivnosti! Istisnite malo gela za kosu u zip kesu i zatvorite! Dodajte još neke nasumične stvari za još zabave. Samo posmatrajte vašeg mališana kako pokušava da uhvati klizave predmete!

 

 

 

 

 

 

 

9

8. Ljepljivom trakom iscrtajte razne šare, (cik cak, prave i krivudave) i neka vaš mališan pokuša da hoda pravo po njima održavajući ravnotežu. Mogu da idu u naprijed, a kako bi bilo da probaju u nazad? Još jedna fantastična motorička vježba koju možete praktikovati u kući.

 

 

 

 

109. Neka vaši mališani guraju loptice u malu plastičnu flašu, ili napravite rupu na kartonskoj kutiji. Loptice ili drugi sitni predmeti mogu dosta pomoći kod finih motoričkih vježbi, ali morate uvijek biti oprezni sa sitnim djelovima kod male djece.

 

 

 

 

11

 

10. Zamjena za plastelin ( iako je on super, zabavno je da ponekad to zamijenimo sa nečime) je oblak tijesto. Tekstura je odlična i djeca će uživati istražujući ih. Plus, jednostavno se pravi! Samo dodajte jednu šolju bebi ulja u osam šolja brašna i pustite vaše dijete da uživa!

 

 

 

Recite nam u komentarima koja je vaša omiljena kućna aktivnost!