BEBINI PRVI MJESECI: Vodič za nove mame

Vaše sićušno ljudsko biće je stiglo! Dok ih držite, sigurno ćete pomisliti kako je nevjerovatno da su tako mali, a da vam već toliko znače. Biti majka po prvi put može biti veliki izazov u početku, ali jedno je sigurno – vaše malo klupko radosti je vrijedno toga. Evo šta možete da očekujete tokom prvih mjeseci:

Prvi mjesec – uzbudljivo vrijeme!

Prvo će početi da guguću kada dođe vrijeme za to. Zapamtite da je svako dijete drugačije i da vas ponekad mogu iznenaditi sa određenim zvukovima ili čak riječima kada to najmanje očekujete!

Sluh vašeg mališana je jako osjetljiv. Ako ih budete držali blizu i budete pričali sa njima, oni će moći da čuju vaš glas i vide vaš  izraz  lica. Svaki trenutak proveden sa vašim mališanom je jako poseban, jer na taj način stvarate neprocjenjivu emotivnu povezanost za cijeli zivot.

Ako se ponekad osjećate nesigurno zbog nekih odluka, opustite se i udahnite duboko! Vi i samo vi znate šta je najbolje za vašu bebu, jer ih vi poznajete i razumijete kao niko drugi. Prvi mjeseci mogu biti izazovni za vas i vašeg partnera i možda bi bilo korisno da razgovarate o tome.

 

Drugi mjesec je stigao – a sa njim i osmijesi!

Tako je! Vaša beba će vas možda nagraditi osmijehom već u drugom mjesecu! I to tačno u periodu kada vam treba nešto da se osjećate bolje, posebno nakon neprospavanih mjesec dana. Otkrićete da njihovi prvi značajni momenti – osmijeh, riječ, korak -predstavljaju najveću radost za roditelja. U stvari, možda ćete uhvatiti sebe kako se smješkate kada se samo kasnije prisjetite tih značajnih momenata u životu vašeg mališana.

Bebin sluh se sada već razvio toliko da ona može razlikovati i prepoznavati različite glasove – to neće samo pomoći kada bude trebalo da ih umirite, nego to znači da sada počinju da stvaraju posebnu povezanost sa vama koja će trajati cijelog života. Neke majke pričaju ili pjevaju svojim bebama. Jeste li probali to do sada? To bi čak moglo da ima i terapeutski efekat na vas.

 

Stiže i treći mjesec!

Otprilike, u trećem mjesecu, vaša beba će otkriti svoje ruke jer je njihov osjećaj za diodir sada znatno razvijeniji. Bićete iznenađeni kada vidite kako ih interesuju različiti materijali. Dajte im da osjete različite vrste tkanina ili da dodiruju jednu od onih knjiga sa teksturom koje su napravljene za taj uzrast. Budite slobodni da eksperimentišete sa različitim materijalima ili predmetima – vidite šta najviše odgovara vama i vašoj bebi. Jeste li već otkrili šta im se najvise sviđa?

Njihove motoričke sposobnosti se još više razvijaju u ovom periodu! Sada će početi da se okreću na stomak. Možete početi da im čitate, ili već uvrstite rutinu čitanja priča prije spavanja? Ovo će vam pomoći da ih uspavate, a osim toga, oni će uvijek biti srećni da čuju vaš glas. A ti tihi, spokojni  momenti kada vaša beba spava su najbolji – nema ničeg ljepšeg od bebe koja spava.

Dakle, sta mislite Pufies mame? Kako protiče vaš prvi mjesec sa bebom? Koji je bio vaš najemotivniji zajednički trenutak do sada? Recite nam u komentarima na Facebook stranici.