IZNENAĐUJUĆE ČINJENICE O BLIZANCIMA

Da li blizanci udvostručuju brige? Možda, ali mislimo da je veza koju uspostavljaju jedno s drugim izuzetno lijepa. Koliko mislite da znate o blizancima? Nastavite čitati kako biste saznali.

Kako možete razlikovati jednojajčane blizance?

Kao što već znate, postoje dvije vrste blizanaca – dvojajčani i jednojajčani- i možda ćete imati problema da razlikujete ove posljednje. Pa kako to uspijevate? Pa, pod pretpostavkom da ne možete da uzmete njihove otiske prstiju, drugi način je da pogledate njihov pupak. S obzirom da je pupak ožiljak nastao odvajanjem od pupčane vrpce, on nema nikakve veze sa genetikom – tako da se oni razlikuju!

Da li blizanci komuniciraju na različite načine?

Možda. Može da zvuči kao da djeca brbljaju jedno s drugim, ali to može biti nešto što se zove kriptofazija – jezik koji blizanci razvijaju između sebe. Pošto često koriste identičan rječnik, istraživanje je procijenilo da čak do 40 odsto blizanaca razvija svoj jezik!

Kada po prvi put uspostavljaju međusobnu vezu?

Nijedna majka blizanaca ne bi bila iznenađena kad bismo joj rekli da blizanci počinju da komuniciraju još u stomaku. Često se njihova smislena veza može uspostaviti od 14. nedelje trudnoće pa nadalje, tako da nije iznenađenje da postaju nerazdvojivi, mnogo kasnije u životu. Slatko, zar ne?

Za koga je vjerovatnije da će imati blizance?

Generalno, ako u porodici postoje blizanci, šanse su veće. Ali još jedan detalj! Kod starijih majki postoji veća vjerovatnoća da nose blizance. Studija koja je obavljena 2006. godine otkrila je da su visočije žene češće majke blizanaca. Autori su otkrili da su majke koje imaju višestruke porađaje obično tri santimetra visočije od majki koje rađaju jedno dijete (LIJ Health System, 2006). Ko bi to mogao da pretpostavi?

Voljeli bismo da znamo šta vas je najviše fasciniralo! Možete li nas i vi iznenaditi nekim činjenicama o blizancima? Recite nam više u komentarima na Facebooku.