KAKO SE PRIPREMITI ZA POROĐAJ

Devet mjeseci prođe iznenađujuće brzo. Bolje je da se pripremite kada dođe vrijeme da se upoznate sa vašom bebom, pa evo nekoliko savjeta o tome kako da počnete da planirate.

Saznajte više o porođaju:

Vjerovatno ne želite previše da razmišljate o samom porođaju, ali što više znate o tome, biće vam lakše da budete aktivni učesnik i odlučite koja je najbolja opcija za vas. Zašto ne biste razmotrili tečaj za poroditelje? Tamo ćete saznati o različitim načinima porođaja, fazama porođaja, opcijama za upravljanje bolom i tehnikama disanja. Možete takođe povesti sa sobom svog partnera! Ili možete da pitate svog ginekologa sve što vas interesuje u vezi sa porođajem.

 

Razgovarajte o novoj bebi sa vašim partnerom ili drugom djecom:

Sada je možda pravo vrijeme da razgovarate o očekivanjima sa svojim partnerom – kako o vašim, tako i o njegovim. Period prije porođaja i prvi mjeseci nakon toga mogu biti stresan period za oboje. Razgovarajte o tome kako ćete pomoći jedno drugom da dijelite kućne poslove. Ako imate stariju djecu, možda ćete željeti da razgovarate o dolasku njihovog brata ili sestre – uvjerite ih da su vam oboje veoma važni. Možete razgovarati o načinima na koji će se vaš život promijeniti kada dođe beba. Ako su malo stariji, možete razgovarati o tome kako se oni mogu uključiti u brigu o novorođenčetu.

 

Razgovarajte sa vašim prijateljicama koje su se već porodile:

Ako je ovo vaš prvi porođaj, možda ćete imati puno pitanja koja vam je neugodno da pitate vašeg doktora. Na primjer, neke nove majke doživljavaju postporođajnu depresiju. Iako je to sasvim normalna stvar, dijeljenje briga sa nekim ko će vas razumjeti je veoma važna stvar. Nećete imati istu trudnoću kao vaše prijateljice ili majka, ali ako se upoznate sa njihovim iskustvom, možda ćete lakše prihvatiti ono kroz što vi prolazite.

 

Pripremite torbu za bolnicu:

Posljednja stvar o kojoj želite da razmišljate u trudnoću je što da stavite u torbu za bolnicu. Pripremite je unaprijed i potrudite se da je ne pretrpate, ali ponesite sve što vam može trebati – četkicu za zube, gel za tuširanje i šampon, udobne papuče. Ako niste sigurni šta bi vam bilo potrebno, možete pitati medicinske sestre u bolnici.

 

Neke bitne stvari kada se vratite kući:

Ono što će vam možda trebati kod kuće kad se vratite: pelene, maramice, odjeća, sigurno mjesto za spavanje bebe. Ako ste odlučili da nosite grudnjak za dojilje, pokupujte obezbijedite se na vrijeme. Zaista ne morate imati svaki proizvod za bebe na početku, tako da nemojte da se uzrujavate oko toga 🙂  Usredsredite se na navikavanje na novu situaciju i takođe pomognite bebi da se prilagodi.

 

Željeli bismo da čujemo vaše mišljenje o našoj listi. Koji je za vas najvažniji dio pripreme za porođaj?