Kako se pripremiti za prvi dan odlaska vašeg mališana u vrtić

 

Stiglo je vrijeme i za to, ah? Znamo koliko je važan ovaj trenutak za vas – vaš mališan polazi u vrtić! Takođe znamo da nikada nećete biti potpuno spremni da ih pustite da napuste “porodično gnijezdo”. Ponekad je teško prilagoditi se na početku, razumijemo to. Zbog toga smo sakupili nekoliko ideja koje bi vama i vašem mališanu mogle da olakšaju ovaj trenutak. Pogledajmo ih!

1. Upravljanje vremenom je ključna stvar

Do sada ste već uspostavili neku vrstu jutarnje rutine sa vašim mališanom. Pa, možda ćete morati to malo da poremetite. Pod tim mislimo da se morate pripremiti za sve!

Dodajte još 30 minuta vremenu koje vam obično treba da se spremite.

Na ovaj način, ako se nešto dogodi, imate vremena da reagujete i nećete kasniti zbog toga. Čak i ako vam na kraju ostane slobodnog vremena, možete se igrati sa svojim mališanom i vrijeme će proletjeti u sekundi!

 

2. Pripremite što je moguće više prethodne večeri

Nastojte da pripremite djetetove stvari za vrtić, pelene, dodatnu odjeću itd. prethodne večeri.

Uštedjećete 15 minuta za spavanje ujutru. I zapamtite, koliko god se trudite da planirate stvari, ponekad sve ne ispane kako treba. I to je u redu, takve stvari se dešavaju!

 

3. Upoznajte vaspitače vašeg mališana 

Bićete rasterećeni ako znate da možete da im vjerujete. Najbolja stvar je u tome da ako sa njima imate prijatan odnos, možete zatražiti savjet, a takođe možete podijeliti sa njima neka posebne uputstva za njegu vašeg mališana, ako ih imate!

Možete im postaviti razna pitanja i podijeliti sa njima svoju brigu 

Oni su obučeni da pomognu vama i vašem mališanu prilikom prelaska u vrtić.

 

4. Dovedite vašeg mališana u vrtić nekoliko puta prije samog početka.

Nemojte ostajati predugo, ali pobrinite se da se naviknu na okruženje, tako da ne odlaze na potpuno novo mjesto kada dođe vrieme za to.

Pustite mališana da samostalno istražuje svoje okruženje.

Ovo nije velika promjena samo za vas, već i za vašeg mališana. Podsjetite ih da će uskoro krenuti u vrtić i recite im više o tome kako to izgleda. Pokažite im da ste srećni što odlaze. Ako imaju starijeg brata ili sestru, ispričajte im šta njihov brat ili sestra rade tokom dana. To će im pomoći da shvate da je to sasvim normalna stvar – svi rade nešto tokom dana 🙂

 

5. Uključite vašeg mališana u pripremu za vrtić 

Možete ih pustiti da odaberu odjeću i igračke koje nose. Ovo nije vrijeme za velike promjene u životu vašeg mališana – poput učenja da koriste nošu ili odvođenja na spavanje. Podrudite se da im vrijeme kod kuće bude onako kako je bilo i do sada. Moguće je da će se vaš mališan najviše uznemiriti kada ga ostavite – ako stignete 15 minuta ranije, imate vremena da ga opustite kroz neku aktivnost ili igru.

Možda se neće pobuniti zbog vašeg odlaska ako se budu zabavljali.

Ako je vašem mališanu posebno teško kad odlazite, možete pokušati da ga u vrtić odvede otac ili rođak / prijatelj koga djete zna.

 

Što mislite Pufies mame? Željeli bismo da čujemo što imate da dodate, posebno mame koje su već kroz ovo prošle. I zapamtite, vrtić će biti sjajna stvar 🙂