Ostanite u kondiciji dok provodite kvalitetno vrijeme sa vašim mališanom

Većina majki bi se složila da beba oduzima najveći dio vaše pažnje i vremena, ako ne i sve vrijeme. To ne bi trebalo da znači da ne treba obraćati pažnju na sopstveno zdravlje, raspoloženje i blagostanje. Pogledajte ove izvanredne vježbe koje pomažu da se izbjegne stres i istovremeno omogućavaju da provodite vrijeme sa bebom koje je isključivo posvećeno vašim zajedničkim trenucima.

Dok vi možda želite da počnete čim se oporavite od porođaja, imajte na umu da će vašoj bebi možda biti potrebno više vremena: trebalo bi da tada mogu da drže glavu uspravno bez ikakvih poteškoća. Ovo će se desiti približno oko njihovog trećeg ili četvrtog mjeseca, u zavisnosti od djeteta, ali možda ćete željeti da se posebno konsultujete sa pedijatrom.

Vježba #1: Beba nad glavom

Sjedite sa ukrštenim nogama, držite svoju bebu ispred grudi i neka vam laktovi budu savijeni. Zatim podignite ruke uvis ne ukrštajući laktove. Napravite pauzu i spustite bebu u početnu poziciju. Standard je 3 seta od 10 ponavljanja, ali možete raditi onoliko koliko želite. Naravno, iskoritite malo vremena između vježbi da se odmorite i poigrate sa bebom.

Vježba #2: Bench press sa bebom

Lezite na pod okrenuti licem prema gore i savijte koljena. Zgrčite stomačne mišiće i spojite lopatice. Držite svoju bebu sigurno i primaknite je vašim grudima. Podignite je, pauzirajte i spustite je do početne pozicije. Uradite 10 ponavljanja, odmorite se i poigrajte s bebom, a zatim uradite još 2 seta vježbi. Ne zaboravite da pravite smiješne grimace  jer bebe to vole 🙂 , ako smatrate da je potrebno još vježbe, možete probati težu verziju na gornjoj fotografiji – isto je, ali sa nogama prema gore, dok su centralni mišići u akciji.

Vježba #3: Hodajući čučnjevi 

Stojte i gledajte pravo naprijed. Napravite veliki korak naprijed sa desnom nogom i savijte oba koljena na 90 stepeni. Držite prednje koljeno preko zgloba dok se vase zadnje koljeno približava podu. Peta treba da bude podignuta, a stomačni mišići zgrčeni. Držite prava leđa. Gurnite zadnju nogu i sastavite obje noge. Ponovite isto sa drugom nogom.

Vježba #4: Daska

Ovo vam je poznato! Stavite bebu da leži ispod vas, dok ste vi u početnom položaju na rukama i koljenima. Spustite podlaktice na pod, tako da su vam ramena direktno iznad laktova. Povucite koljena unazad, dok su vam leđa prava, a stomačni mišići zgrčeni. Zadržite ovu pozu koliko god možete. Ako želite da stvari učinite zanimljivijim, pjevajte omiljenu pjesmu vaše bebe.

Kada se rade zajedno, ovim vježbama se treniraju svi glavni mišići u ljudskom telu. A vi i vaše  dijete ćete uživati u zajedničkoj zabavi! Da li već imate omiljenu vježbu? Da li mislite da su super dodatak šetnji u parku? Recite nam više o vašim razmišljanjima u komentarima na Facebooku. 🙂