Šta beba pokušava da kaže?

Niko ne razumije vašeg mališana bolje od vas, zato vjerujte sebi i  sve će teći glatko. Evo nekoliko smjernica o kojima možete razmisliti.

Istražite izvor plača

Bebe plaču jer žele nešto da nam kažu. Ponekad je to direktna fizička potreba: glad, pospanost, bol ili puna pelena. Ako ste sve ovo provjerili i još uvijek tražite odgovor, onda stvarno u pitanju može biti sve, zato vjerujte svojoj intuiciji kako bi otkrili uzrok. Pokušajte sa uobičajenim stvarima, prigrlite ga, izađite na svjež vazduh, pustite neku muziku, pogladite ga ili pokušajte nešto što mislite da će najviše odgovarati. Nemojte biti pod pritiskom i vremenom ćete razumjeti razliku u svakom plaču vašeg mališana. Štaviše, kada nauče druge vještine komunikacije, plač će se drastično smanjiti.

 

Pratite oči, zvuke i pokrete

Kada vaš mališan  pokušava da vam na neki način skrene pažnju, najbolje je to ne ignorisati. Svaka trenutna i odgovarajuća reakcija će ih umiriti jer shvataju da reagujete i  pokušavate da razumijete. To im pokazuje da je njihova komunikacija efikasna i  omogućiće im da nastave da pokušavaju. Vremenom će doći do željene reakcije i vi ćete naučiti sve  specifičnosti o tome kako vaš mališan izražava svoje potrebe i osjećanja.

 

Slušajte pažljivo

Ako ostavite dovoljno vremena za odgovor prilikom razgovora, vaš mališan će brzo shvatiti da je to dvosmjerni proces. Ako vaš mališan kaže “gu” ili ispusti neki drugi zvuk, i vi treba da uzvratite gugutanjem 😉 – to će im se vjerovatno svidjeti. Još jedna tehnika koju biste možda željeli da isprobate je postavljanje otvorenih pitanja: “Odakle dolazi kiša?”, “Zašto je nebo plavo?” To ne znači da će znati odgovor, već će uživati u pažnji i pokazati radoznalost.

 

Saosjećajte sa njima

Važno je da mališani znaju da saosjećate sa njima. Ako razumijete njihova osjećanja prije nego što korigujete njihovo ponašanje, to će puno pomoći komunikaciji. Svaki pokušaj da razumijete promjene raspoloženja vašeg mališana će doprinijeti mnogo boljem uzajamnom razumijevanju.

 

Razgovarajte o vašim osjećanjima

U početku neće znati što osjećaju, tako da možete pokušati da ih naučite nazive za osjećanja. Ovo će olakšati svaki naredni pokušaj komunikacije. Samo se pobrinite da im date odgovarajuće riječi: “Tužan si jer je mama otišla, znam, ali ona će se vratiti. Želiš li da se igramo? “Imajte na umu da nema dobrih i loših osjećanja, ali svako osjećanje ima ime. Što im više objasnite osjećanja, to će emocionalno inteligentniji biti u životu.

 

Pričajte svoj život

Ovo je nevjerojatna strategija da naučite mališane toliko mnogo stvari. Riječi za “sto”, “vrata”, “sudopera”, pa čak i “svemir” ako želite. To upravo stvara direktnu vezu između predmeta i riječi za njih. S druge strane, to će im omogućiti da počnu postavljati sve više pitanja o tome što ih zanima u svijetu oko sebe i pomoći će da izgrade samopouzdanje koje je mališanu potrebno kako bi sa vama nesmetano razgovarao.

 

Igranje uloga

Djeca mogu lakše da se izraze kada se pretvaraju. Mnogo im je lakše da kažu zašto se punjena žirafa plaši mraka umjesto da kažu da se oni plaše. To se odnosi samo na djecu koja su počela da pričaju, ali je sjajna taktika koju mnogi psihijatri koriste da saznaju šta se zaista dešava u glavi djeteta.

 

Budite uzor

Poznajete prvih sedam godina vašeg djeteta bolje od nas. Postarajte se da komunicirate sa ljudima na način na koji želite da vaše dijete komunicira s vama – ovo je najbolji savjet koji postoji. Na kraju krajeva, vaš mališan će se ugledati na vas, tako da se potrudite da napravite prave izbore 😉

Što mislite da pomaže izgradnji povjerenja u komunikaciju između vas i vašeg mališana? Voljeli bismo da čujemo vaša razmišljanja na našoj Facebook stranici 😉