Šta je Movember?

Sigurno ste do sada čuli za Movembar-Brkati novembar, neprofitabilni projekat koji ima za  cilj prikupljanje novca za liječenje raka tako što bi muškarci cijeli novembar puštali brkove da bi na kraju mjeseca obrijali sve na brkatoj žurci. Činjenica da je Movembar postao međunarodni fenomen nije ništa manje od spektakularnog uzevši u obzir istoriju ovog deceniju starog običaja.

Movembar je nastao negdje oko 2003-e godine u Australiji: CEO Adam Garon objasnio je u jednoj emisiji, “povela se priča o modi 70-ih – kako se sve ponovo vraća u modu. Poslije par piva pomisili smo, “A šta je sa brkovima?” Zašto se oni nisu vratili u modu? Gdje su brkovi nestali?.. tada smo sebi zadali za cilj da vratimo brkove u modu.”

Pravila Movembra su:

1.Morate potpuno obrijati bradu 1-og novembra.

pufies-movember_1

2. Čitavog novembra morate puštati i njegovati vaše brkove.
pufies_movember_2

3. Samo brkove, ne brade, niti bradice.

pufies_movember_3

4. Morate se nositi gospodski čitavog mjeseca.
pufies_movember_4

U početku nailazili su na neke prepreke i prva godina pokreta bila je skromnog uspjeha. Onda su osnivači došli na ideju da učine pokret smislenijim i inspirisani ženama iz okruženja i njihovom borbom za podizanje svijesti kod raka dojke, odlučili su da urade nešto slično za podizanje svijesti kod muške populacije.

Ideja je da se podigne svijest kod ljudi, da se obrazuju po pitanju raka i da probaju nešto novo i zabavno sa svojim brkovima sa pozitivnim ciljem. Kada se pokret proširio po svijetu, naišao je na dosta skepticizma. Kada se Movembar prvi put održao u Americi, 2007, bio je prilično nezapažen i sveden tek na par marketa. Samo mali broj ljudi znao je za jednu od najvećih i najuspješnijih australijskih humanitarnih akcija u korist zdravlja kod muškaraca .

Konačno, Movembar je sada jedna od najuspješnijih kampanja u borbi protiv raka prostate i raka testisa, i u finansiranju raznih inicijativa za zdravlje kod mušaraca. Do danas, ova kampanja je prikupila preko 550 miliona dolara iz 21 države i uvodi inovacije u medicinska istraživanja i razne programe za pacijente. I sve to je počelo samo kao priča o brkovima u Australiji.

I, kako vi i vaše dijete možete da učestvujete? Pa, s obzirom na to da puštanje brkova nije moguće, možete ohrabriti vaše jače polovine da ovog mjeseca urade godišnji pregled kod ljekara.

*Naravno, brkovi od mlijeka su prihvatljivi.